Bijenzwerm melden


Bijenzwerm
Bijen planten zich voort door een nieuwe koningin te kweken. Rond het moment dat de nieuwe koningin geboren wordt, zal de oude koningin met een groot gedeelte van de bijen de kast of korf verlaten en neerstrijken in de onmiddellijke omgeving van de “ouderlijke” kast. Vandaar gaan ze op zoek naar een nieuwe plek.

Dit doen ze door verkenners uit te sturen die in de directe omgeving gaan zoeken. De zwerm, hoe het juist in elkaar zit weten we niet, zal dan op basis van de informatie van de verkenners de meest geschikte locatie uitkiezen. Indien er echter geen geschikte plaats gevonden wordt, zal de zwerm zich in haar geheel verplaatsen en opnieuw verkenners uitsturen.

Alhoewel heel spectaculair, hoeft men van een nieuwe zwerm geen schrik te hebben: de bijen zijn  niet steeklustig want eigenlijk hebben ze maar één prioriteit: een nieuw huis vinden. Een zwerm die echter al een dag of meer op zoek is naar een nieuwe plek, kan wel aggressief worden als men de zwerm te dicht benadert: alle bijen hebben grote honger en kunnen daardoor behoorlijk slecht geluimd zijn.

Als je een zwerm ziet, is het best om zo snel mogelijk een imker te bellen. Indien je het telefoonnummer van een imker niet bij de hand hebt, kan je ook de brandweer bellen. Zij zullen een imker contacteren want bijen zijn beschermde dieren en mogen niet verdelgd worden.

Bewaar ons telefoonnummer (0475/83.50.39) in je GSM: als je een zwerm opmerkt, laat deze rustig zitten en bel ons op: wij komen de zwerm zo snel mogelijk ophalen en geven ze een mooie nieuwe thuis.